СО ще ремонтира минералната баня в Горна баня

Минералната баня в квартал „Горна Баня“ ще бъде ремонтирана спешно, съобщава Economic. Това предвижда доклад, внесен от общинските съветници на ПП-ДБ-СС Цветелина Симеонова – Заркин и Димитър Петров. Предложението им бе прието с 45 гласа „за“ на днешното заседание на Столичния общински съвет.

За целта докладът предвижда запазване на правото на собственост на Столична община върху банята и останалите постройки за още 5 години. В доклада на вносителите се посочва, че банята и прилежащите съоръжения към нея се нуждаят от спешно ремонти дейности, които обаче не са извършени през последните 6 години от безвъзмездното прехвърляне на имота от държавата.

Засега не е ясно колко ще струва ремонта на емблематичната баня, която тъне в разруха от години наред. Сградата е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата с категория местно значение. Състоянието й обаче е повече от критично – мазилката по фасадата е напукана, а на места дори липсва. Нарушена е целостта на носещите тухлени стени, покривната конструкция е в лошо състояние, има и течове.

В доклада е записано, че е целесъобразно ремонтът да бъде направен през тази година, като за целта ще бъде направено актуално обследване и инвестиционен проект. Дейностите ще се финансират от бюджета на направление „Архитектура и градоустройство“.

Снимка: Столица.бг

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?