Спасиха 56 зелени площи в Овча купел от застрояване

60 дка зелени площи спасиха от застрояване в столичния квартал Овча купел 1. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев. Това стана възможно след като СОС прие днес градоустройствен план изготвен от главният архитект на София Здравко Здравков. Там можеха да бъдат построени десетки жилищни блокове с обща площ над 150 хил. кв/м застроена площ на апартаментите. Вместо това общината ще запази тези терени, каза Георгиев.
56 собственика на частни имоти в района ще бъдат компенсирани с имоти в периферията на квартала, където няма да са близо до другите жилищни сгради и са редуцирани до 25%. Това се прави за първи път в страната по приетите поправки през 2020 г., които бяха подготвени от Столична община, каза още председателят на СОС.
На мястото на въпросните имоти се предвижда построяването на 4 детски гради, училище, два етажни паркинга, културен дом и една спортна зала. Ще има и детски и спортни площадки, но приоритет се дава на зелените пространства, обясни още Георгиев.
Работихме четири години, за да стигнем днес дотук, каза още Георги Георгиев. И обясни, че ще се работи поетапно по финансирането на проектите. „Искам да благодаря на гражданите за активната им позиция и за това, че заедно работихме, за да спасим зелените пространства в „Овча купел“, написа той на страницата си във Фейсбук.
Главният архитект на София Здравко Здравков коментира, че подобни проблеми има в кварталите с комплексно застрояване, което е започнало през 70-те години на миналия век. Вследствие на проведената през 90-те години реституция, в тези квартали се появява конфликт между жителите на кварталите и собствениците на възстановени имотите. „Подходът, който предлагаме всъщност дава решение на задачата да се спре това противопоставяне. Ние даваме възможност ситуацията да бъде трайно подобрена – хората да нямат вече частни имоти пред блоковете си, а частните имоти се изместват по периферията на съответните квартали“.
Снимка: OffNews

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?