Спор за имоти може да блокира изграждането на парк „Кукуряк“

Спор за имот в Овча купел може да блокира изграждането на парк „Кукуряк“, съобщи Дневник. Преди седмица докладът за подробния устройствен план изненадващо бе отложен.

За този парк се говори и обещава от поне десет години. Бездействието на общината обаче активира интереса към огромния празен терен, наричан сега “Кучешката поляна”. Първите проекти за парка постепенно се свиват заради частни имоти, оказали се в чертите му.

През 2018 г. става ясно къде точно ще са метростанциите в кв. “Овча купел”. Едната – “Мизия”, е само на 150 м от “Кучешката поляна”. Именно в този пояс между метростанцията и поляната сега усилено се строят блокове. Само един терен от 6.2 дка още е празен, макар по Общия устройствен план (ОУП) на София да е с предназначение “Жг” . За високо жилищно строителство.

“Проектът за парка допълнително е орязан, като са извадени нови 6 дка. Извадени са и общински терени, за които се предлагаше да се ползват за обезщетение на частни имоти в парка. Оставяйки и тях за бъдещо строителство”. Това алармира във Facebook, Войслав Тодоров, бивш общински съветник, сега активист на “Изправи се.БГ”.

Към него нямало реституционни претенции, а и бил без административен адрес, само с кадастрален, показала проверка на район “Овча купел”. Преди изграждането на жилищния комплекс теренът е бил частен, но притежателите му са били обезщетени с други имоти от общината. Те по-късно поискали да запазят другите имоти и нямат претенции към този, обясни районният кмет на “Овча купел” Ангел Стефанов от “Демократична България”. По тази логика той е актувал терена като частна общинска собственост през януари 2020 г.

“Идеята е този имот (означен с 3 на картата) да го заменим с частните имоти (означени с 1, 1А и 2), попадащи в парка. И така да се отвори повече зеленото пространство там”, каза Стефанов.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?