Стефанов се задейства по въпроса с бежанците

Настоящият кмет и кандидат за втори мандат на район „Овча купел“ Ангел Стефанов се срещна вчера с председателя на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) при Министерски съвет Мариана Тошева. Това съобщи Стефанов в профила си във Фейсбук.

Целта на среща бе ситуацията с бежанския център в Овча купел, която е отдавна наболял проблем. На мероприятието присъстваха също граждани, представители на Български червен кръст, Международна организация по миграция, Съвет на жените бежанки в България, Програмата за правна помощ на бежанци и мигранти към Български хелзинкски комитет, приемателния център в Овча купел.

„Изразих желанието на гражданите в дългосрочен план да се работи за преместването на центъра от гъстонаселен жилищен район като Овча купел. Председателят на агенцията се съгласи, че в интерес на всички е броят на настанените в такива центрове да бъде много по-малък, за да се осигури взаимно спокойствие.

По нейна инициатива от 1 ноември 2023 г. вечерният час за обитателите на центъра в Овча купел става 19 часа. Съгласихме се, че в контрола по спазването на реда, вечерния час и събирането на бежанците на групи трябва да се включат и органите на МВР, от които всички страни ще поискаме допълнително съдействие“ каза Стефанов. 

„ДАБ пое ангажимент да продължи да работи в посока постепенно ограничаване на капацитета на центъра и да съдейства с други мерки за подобряване на чистота и спокойствието на живущите в района“, допълни още той.

Снимка: Фейсбук

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?