Новинарски портал за Овча купел и района

Стоки с изтекъл срок на годност откриха от БАХБ в магазините в София

supermarket-949913_1920
121 прегледа. 

Стоки с изтекъл срок на годност установиха инспектори на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) при проверка в хипермаркет в град София. Това съобщават от Министерство на земеделието.

На място проверяващите са установили 23 опаковки с кренвирши, всяка по 200 грама, 23 кофички кисело мляко, 12 опаковки с моцарела (125 грама всяка), три броя деликатесен салам (200 грама) и една наденица, тип „македонска“ – 350 грама, чийто срок на годност е изтекъл. Храните веднага са изтеглени от търговска зала. Наложена е възбрана и предстои унищожаването им. Бизнес операторът ще бъде санкциониран с акт за допуснатите нарушения, като съгласно законодателството глобата ще бъде в размер между 2 и 4 хиляди лева.

По време на проверката са взети и 3 проби за лабораторен анализ от сирене, предлагано на насипната витрина, за установяване наличие на немлечни мазнини и за физикохимичен анализ. Резултатите от излседването ще излязат през следващата седмица.

Днешната инспекция в столицата е проведена съвместно от д-р Галя Викьова, зам. изпълнителния директор на БАБХ, инспектори от ОДБХ – София град, председателя на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев и представители на Националната агенция за приходите. Инспекцията е част от започналите в средата на месец февруари т.г. проверки на хранителните стоки.

Проверките за нелоялни търговски практики ще продължат до края на март в цялата страна. В обектите инспекторите проверяват по компетентност: срокове на годност на храните, произход и начина на съхранение, в т.ч. дали храни, внесени от трети държави или вътреобщностна търговия в ЕС, са били преопаковани и търгувани като българско производство и други.

Комисията за защита на потребителите прави проверка за няколко нарушения: на топла точка/витрина се предлагат хранителни стоки на брой, като липсва информация за цена на килограм; извършва се и проверка за подвеждаща информация в рекламната брошура на търговеца. Санкциите при такива нелоялни търговски практики достигат до 50 000 лв., а при повторност – до 70 000 лв.

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.