Стоки с изтекъл срок на годност откриха от БАХБ в магазините в София

Стоки с изтекъл срок на годност установиха инспектори на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) при проверка в хипермаркет в град София. Това съобщават от Министерство на земеделието.

На място проверяващите са установили 23 опаковки с кренвирши, всяка по 200 грама, 23 кофички кисело мляко, 12 опаковки с моцарела (125 грама всяка), три броя деликатесен салам (200 грама) и една наденица, тип „македонска“ – 350 грама, чийто срок на годност е изтекъл. Храните веднага са изтеглени от търговска зала. Наложена е възбрана и предстои унищожаването им. Бизнес операторът ще бъде санкциониран с акт за допуснатите нарушения, като съгласно законодателството глобата ще бъде в размер между 2 и 4 хиляди лева.

По време на проверката са взети и 3 проби за лабораторен анализ от сирене, предлагано на насипната витрина, за установяване наличие на немлечни мазнини и за физикохимичен анализ. Резултатите от излседването ще излязат през следващата седмица.

Днешната инспекция в столицата е проведена съвместно от д-р Галя Викьова, зам. изпълнителния директор на БАБХ, инспектори от ОДБХ – София град, председателя на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев и представители на Националната агенция за приходите. Инспекцията е част от започналите в средата на месец февруари т.г. проверки на хранителните стоки.

Проверките за нелоялни търговски практики ще продължат до края на март в цялата страна. В обектите инспекторите проверяват по компетентност: срокове на годност на храните, произход и начина на съхранение, в т.ч. дали храни, внесени от трети държави или вътреобщностна търговия в ЕС, са били преопаковани и търгувани като българско производство и други.

Комисията за защита на потребителите прави проверка за няколко нарушения: на топла точка/витрина се предлагат хранителни стоки на брой, като липсва информация за цена на килограм; извършва се и проверка за подвеждаща информация в рекламната брошура на търговеца. Санкциите при такива нелоялни търговски практики достигат до 50 000 лв., а при повторност – до 70 000 лв.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?