Столичани, заплатили своята такса смет, ще получават 20 кг. компост

Кметът на София Васил Терзиев е възложил на директора на ОП „Столично предприятие за третиране на отпадъците“ да създаде организация за раздаване на компост на всички собственици на имоти, които са заплатили такса битови отпадъци, съобщиха от Столична община.

Безплатно 20 кг. компост ще могат да получат всички, които са заплатили своята такса „смет“ за 2023/2024 година. Компостът ще се раздава всеки работен ден от 10:00 до 17:00 часа на територията на площадка „Хан Богров“, срещу документ за платена такса. Удвояването на количеството безплатен компост за 2023/2024 е възможно заради огромното количество събрани изпочупени клони в последните месеци, посочват от общинската администрация.

От там обясниха, че компостът се произвежда при преработката на разделно събрани зелени отпадъци – клони и листа в Инсталацията за биологично третиране „Хан Богров“ на Завода за третиране на отпадъците на Столична община.

Той е естествен обогатител на почвата, който задържа влагата и помага за по-доброто усвояване на хранителните вещества от растенията. Използва се за подобряване на почвата в столичните паркове и градини.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?