Столична библиотека отбелязва първата годишнина на своя филиал в „Овча купел“

Столична библиотека отбелязва първата годишнина от откриването на своя пети филиал в София – филиал „Овча купел“. Той стана третата модерна библиотечна локация на институцията в столицата за последните шест години. Само за една година новият филиал има вече над 1400 читатели, 15 хил. посещения, 22 хил. заети книги.
Филиалът разполага с фонд с над 5 хил. тома книги; комфортни пространства за четене и занимания; зона за модерни технологии; свободен достъп до всички електронни и дигитални ресурси на библиотеката и др.
Дните на книгата и четенето по случай рождения ден на филиала се организират с подкрепата на Столична община и са част от Националната кампания „Походът на книгите“ 2023 и „Маратонът на четеното“ 2023.
В празничните дни 20 – 23 март са включени :
– гостувания на мобилния филиал на библиотеката в детски градини и училища в района. Библиобусът е зареден с 1500 интересни хитови издания. Децата и учениците ще могат да получат безплатни читателски карти, да вземат любима и търсена книга, както и да получат подаръци – детски книжки, образователни игри, ваучери за книги.
Празничната програма на 23 март ще се проведе в самия филиал „Овча купел“ и навън и ще включва:
– детска програма (15 ч.) Децата и учениците ще могат да участват в образователни STEM игри и забавно програмиране с различни ботове и 3D писалки; атрактивни национални корейски игри, арт ателие на открито с рисунки на асфалта. За децата ще има и подаръци – детски книжки, албуми за оцветяване.
Възрастните посетители ще могат да се включат в буккросинга „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“ като дарят ново прочетено заглавие от личната си библиотека и вземат различно интересна книга. Библиобусът на Столична библиотека също ще обслужва читатели на празника. Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.
– музикално-поетична програма (16:30 ч.). Изпълнения на Ели Раданова (вокал), Венци Дреников (клавишни), Иван Бороджиев (саксофон), девически хор към НГДЕК, фолклорно дуо.
– известните български творци – Мирела Иванова, Здравка Евтимова, Владимир Зарев, Амелия Личева, Алек Попов, Кристин Димитрова, както и младите участници от шампионата по поезия на софийските училища „Млада метафора“ 2022 ще четат свои творби.
Към участниците в празненството ще се присъединят официални представители на Столична община и районната администрация, преподаватели и студенти от НБУ, ученици от училища в района.
Снимка: Фейсбук

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?