Столичният кмет ще съди организаторите на протеста на футболните фенове

Столичната община завежда дело срещу организаторите на снощния протест на футболни фенове заради нанесените щети по инфраструктурата на София.

Над 40 000 лева са изчислените щети за разрушената инфраструктура след вчерашния протест. Към тях не са прибавени тези от изгорелия автобус на общинската полиция. Екипите на Инспектората, на аварийното звено са били на терен и са си свършили работата добре, отчете столичният кмет Васил Терзиев.

„За контейнери, кошчета и отпадъци, както и дейности по почистване около 14 000 лева, за шахти, плочки, бордюри около 8000 лева, колчета и знаци 4500 и за нарушена обшивка на тавана на подлеза на Орлов мост около 15 000 лева. Общо 42 000 лева е струвало на Общината за поправяне. Ние ще заведем иск срещу организатора на протеста, за да можем да възстановим щетите. Добрата новина е, че екипите работиха неуморно и всичко е възстановено в рамките на един ден“, посочи той, цитиран от БНР.

Във връзка с критиките, отправени към Васил Терзиев, кметът на София заяви, че неговият ангажимент е да даде съгласуване на протеста. Не е имал никакви индикации, че той ще прерасне в гражданско неподчинение, нито е имал сведения от ДАНС, СДВР и други институции, затова не е отказано да бъде проведен т. нар. в началото „мирен протест“.

Отговорността за случилото се снощи в центъра на София по закон е на организаторите на протеста и на МВР, написа столичният кмет Васил Терзиев в социалните мрежи.

Той уточнява, че при съгласуването на протеста с него, нито една от отговорните институции не е дала знак, че се очакват провокации и проблеми. А само при такива сигнали, информации и очаквания от органите на реда, кметът може да не съгласува събитието, посочва още Терзиев. Той упрекна СДВР, че е допуснала двете агитки да се слеят.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?