Столичното метро расте

metro
metro

Предварителният проект за продължението на линията на софийското метро към кв. „Студентски град“ е приет от Специализирания състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията. Идеята е от метростанция „Витоша“ подземната железница да продължава по бул. „Черни връх“ към кв. „Кръстова вада“ и от там да завива към кв. „Витоша“ и да стига до „Студентски град“, пише Mediapool.bg.

Това съобщиха от направлението „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община.

Схема на софийското метро, разширение към Студентски град. Сн. Направление
Схема на метрото и разширението към „Студентски град“. Илюстрация: НАГ

Отклонението ще е дълго около 3 км и по него ще има три станции, които ще са разположени приблизително през 1 км. Влаковете ще спират на бул. „Черни връх“ между ул. „Проф. Марин Големинов“ и ул. „Димитър Манчев“, след това до ул. „Проф. Георги Манев“ и ул. „Стефан Савов“, а третата станция ще е на кръстовището на бул. „Симеоновско шосе“ и ул. „Проф. Иван Странски“.

Първа стъпка

„Това разширение ще даде възможност за бъдещо проучване с цел продължаване на трасето на Софийския метрополитен и свързването му с другите видове масов градски релсов транспорт“, пише в съобщението.

„Разширяването на втората метролиния от МС „Витоша“ до „Студентски град“ е от първостепенна важност за развитието, благоустрояването и обслужването на една от перспективните за развитие в инвестиционно и урбанистично отношение зони на София. Чрез него ще се осигури удобна, бърза и качествена комуникационна връзка между центъра и южните територии на града – кв. „Кръстова вада“, кв.“Витоша“ и „Студентски град“, се казва още в информацията.

Приемането на предварителния проект на ПУП е първата стъпка от процедурата по регулационното обезпечаване на новото разширение и резервирането на необходимия терен за неговата бъдеща реализация. Предстои окомплектоването на проекта с план-схеми на техническата инфраструктура и обявяването му по реда на Закона за устройство на територията.

Финансиране

В момента се строи част от третата линия на метрото, която трябва да свързва Горна баня и кв. „Левски Г“.

Предстои изграждането на участъка от ул. „Шипка“ през кв. „Гео Милев“ – ж.к. „Слатина“ – „София ТехПарк“ до бул. „Цариградско шосе“. Става въпрос за 6 км подземна железница със 6 станции. Строителите вече са избрани и договорите с тях са сключени. Работата обаче не може да започне заради обжалване на подробни устройствени планове в район „Слатина“.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?