Строежът на детската болница няма да се бави заради обществени поръчки

Няма да има забавяне на изграждането на бъдещата Национална детска болница заради обществени поръчки. Това каза служебният министър на здравеопазването Галя Кондева, която заедно със служебният премиер Димитър Главчев посети терена в софийския квартал „Горна баня“, избран за строителство на бъдещата болница, за да инспектират разчистването му от съществуващите сгради, предаде investor.bg.

Темповете по разрушаването на сградите са ускорени, добави тя и посочи, че останалите дейности са по плана, който беше представен преди време пред Министерския съвет. По думите ѝ разрушаването на съществуващите сгради се очаква да приключи до три-четири месеца, а срокът за построяването на болницата е 2028 г.

До 20 юли тази година се очаква да бъде получено предложението на Европейската инвестиционна банка за структурата на болницата.

Продължава обсъждането с Обществения съвет за бъдещата детска болница за осигуряването на кадри за лечебното заведение. Според Кондева ще има достатъчно медицински специалисти.

Влатко Глигоров, директор на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, посочи, че изпълняват взетите през февруари 2024 г. от парламента решения да се ускорят темповете на строителството и целият процес да бъде максимално прозрачен. Всички документи са публикувани на сайта на компанията и всеки има достъп до тях, посочи той.

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че все още не е получил становище от ДАНС, която той сезира, след като на 30 април 2024 г. Министерският съвет реши да одобри проект за строеж на болница „Мама и аз“, а ден по-късно решението беше отменено. Седмица след това премиерът Главчев възложи на ДАНС да провери случая с проекта за частна болница.

Снимка: БГНЕС

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?