Сурвакарите от Стефаново зарадваха деца от институции в Горна баня

Сурвакарска група от радомирското село Стефаново миналата седмица гостуваха на домове за деца в столичния квартал „Горна баня“ от Преходно жилище и дом за деца със СОП. Затова разказаха от Мироглед. Те са носители на златната маска от тазгодишния ХХХ юбилеен Международен маскараден фестивал „Сурва“ 2024.

Поканата е отправена от служител на НПО и директора на институциите, а официални лица от Софийска община също бяха гости на събиието, което бе благотворително. „Отидохме да покажем традициите на нашия край и да зарадваме децата“, съобщи Ирена Велинова от групата сурвакари.

Облечени в маскарадните костюми, с маските и със звънците сурвакарите предизвикаха много емоции у децата. На празника се присъединиха и обитатели от домовете за възрастни в квартала. Малчуганите докосваха костюмите и маските, звънците и без страх се забавляваха с персонажа мечка. Тя пък нагази официалните гости от столична община и община Горна баня.

Председателят на НЧ в Стефаново Славчо Гебрев разказа за обичая „Сурова“ и гоненето на злите сили. Гостите носеха подъръци за малчуганите – лакомства , плодове, домашно приготвени храни, топли напитки. Домакините пък им подариха картина и сувенир кукер, изработени от децата.

Накрая всички се хванаха на хорото, направиха си снимки и си обещаха отново да се срещнат, а сурвакарите се разделиха с новите си приятели със сълзи на очи.  И са убедени, че и други групи от региона ще посетят децата от институциите в Горна баня, ще им доставят много радост и емиции.

Снимка: miroglde.com

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?