Съветникът от СОС: 123 са разрешенията за строеж в Овча купел за 2022 г.

„Преди два месеца огласих данни, получени в резултат от мое питане в СОС, за издадените разрешения за строеж от районните кметове 2019-2023г. (до 30.05.2023г.) Поводът беше презастрояването на район „Лозенец“. Там управляват борците срещу презастрояването от Демократична България, а тяхната районна администрация бълва разрешения за строеж на конвейер, включително за кооперации на септични ями.“ Това съобщи във Фейсбук общинският съветник от „Патриоти за София“ Карлос Контрера. Той публикува статистика на издадени разрешения за строеж в различни райони на Столична община.
„Обещах да публикувам и други данни за други райони. Въпреки че информацията я събирам парче по парче, все пак картината се изяснява. Председателят на СОС Георги Валентинов Георгиев вчера огласи случай в район „Овча Купел“, до бл. 29. Става дума за строеж, одобрен от кмета на района, за който има съмнения, че не е с изрядни документи, включително проекта документация“, коментира Контрера. „Ето малко данни за издадените разрешения за строеж от кмета на Демократична България, които, не се изненадвайте, управляват от 2019 г. „Овча Купел“, това е един от районите с бум на строителството. Разбира се, когато агитираха 2019 г., от ДБ бяха първи борци срещу презастрояването. След като взеха управлението на район „Овча Купел“ нещата вече са други и се издават разрешения за строеж на килограм“, пише общинският съветник във фейсбук и публикува данни.

Малко числа: 2019 – 77 бр. разрешителни; 2020 г. – 69 бр.; 2021 г. – 39 бр.; 2022 г. – 146; 2023 г. до 30.05.2023 г. – 62 бр. Предполагам, че до края на 2023г. ще минат над 100. На този етап данните за разрешеното РЗП сочат, че може би става дума за над 100 000 кв. м общо. Може би е и повече, но тук трябва детайлен анализ и проверка. Интересното е, че ДБ издигат за кандидат за районен кмет отново г-н Стефанов. Явно оценяват положително работата му, включително в частта застрояване на „Овча Купел“.

„Та, въпросите са следните: Защо ДБ, които уж се борят срещу презастрояването, всъщност ударно застрояват София? Излъгаха ли 2019г., че ще се борят срещу презастрояването? Ще излъжат ли и сега, октомври месец в кампанията, че ще борят презастрояването? И последно – колко пъти трябва да ви излъжат, да гласувате за тях, за да разберете, че ви лъжат и нищо от това, което говорят, няма да направят?“, пита Контрера.
Снимка: Фейсбук

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?