Съвместни усилия за подобрение на образованието в Овча купел

Кметът на район Овча купел бе на посещение днес в Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема“ и 66- то СУ „Филип Станиславов“. Заедно със заместник – кмета Дарина Лучанска и народния представител Елисавета Белобрадова той се срещна с управата на училищата, за да обсъдят бъдещото развитие свързано с разрешаването на няколко основни проблема.
„Професионална гимназия „Бузема“ е единствената на територията на Столична община, която предлага специализирано образование в областта на селското стопанство, но въпреки това среща трудности да приеме ученици дори за една паралелка във випуск.
66-то СУ, като най-старото училище на територията на квартал Овча купел, разположено на централно място за района, се посещава от едва 260 ученици, докато има капацитет за около 1000. В същото време всички останали училища в Овча купел достигат прага на капацитета си“, обясни Стефанов.
„В двете учебни заведения от години се забелязва драстичен спад в броя на учениците. Още от предходния мандат търсим варианти за вдигане на реномето на двете училища и привличането на повече деца в тях. Това бе причината да потърсим съдействието на г-жа Белобрадова, като заместник -председател на Постоянната комисия по образование и наука в Народното събрание, за разрешаване на кризата в тези училища“, сподели още той.
Ето и мерките, които бяха набелязани в разговорите с директорите в посока на преодоляване на дългогодишно трупаните проблеми:
За 66- то СУ:
• Подобряване на материалната и технологична база и развитие на профилираната паралелка по „Бизнес администрация“, както и въвеждане на привлекателни специалности, отговарящи на съвременните изисквания и свързани с приоритетите на района.
• Разкриване на още една подготвителна целодневна група от началото на новата учебна година.
• Търсене на варианти за ремонт на училищния стол и осигуряване на столово хранене за учениците.
За Професионалната гимназия по селско стопанство:
• Промяна на наименованието и профила на училището.
• Разработване на нови програми за обучение и прием на ученици в областта на актуални и търсени професии, каквито са „ветеринарен лаборант“ и „помощник-възпитател в детска градина“.
Снимка: Фейсбук

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?