Топлофикация София ще връща пари за надплатено парно

„Топлофикация София“ трябва да върне суми за надплатено парно и топла вода през отоплителния сезон на част от домакинствата в столицата. В същото време, други домакинства трябва да доплатят, защото са ползвали повече енергия, отколкото са платили с прогнозните месечни фактури през сезона. Това става ясно от годишните изравнителни сметки, качени в сайтовете на топлинните счетоводители, които ги обслужват, съобщава „Телеграф“. Проверка на медията показа, че за отоплението на жилище в квартал „Лозенец“ Топлофикация трябва да върне надплатените 52,10 лева. На друг потребител от квартал „Илинден“ столичното дружество ще възстанови 128 лева.

А домакинствата, които са ползвали повече топлинна енергия, отколкото са платили с месечните си сметки, ще доплащат. Има случаи на семейства, които не са се отоплявали с парно, а с климатик, но дължат на Топлофикация суми от 100  – 140 лева. Парите се връщат на потребителите или се доплащат от тях след получаване на фактурата за изравнителната сметка, която обикновено идва с юлската фактура на дружеството до 15 август. Фирмите за дялово разпределение са длъжни до 15 юли да предадат на домоуправителя или избрано от етажната собственост лице хартиената справка от годишното изравняване. До 31 август е крайният срок, в който домакинствата, открили грешки в изравнителната си сметка или тези, които не са пуснали отчетника да снеме показателите на уредите за дялово разпределение и водомерите за топла вода, трябва да заявят отчитане. Нови искания и рекламации за преработване на изравнителната сметка не се приемат след изтичане на тази дата.

Това означава, че грешките могат да останат и да натоварят потребителя и прогнозните му сметки  през сезон 2024/2025 г. А при неотчетен уред се прогнозира максимално ползване за следващата есен, зима, пролет. Потребителите, които не са получили фактурата с годишното изравняване, могат да поискат хартиено копие на сметката в  офисите на топлофикация в съответния топлорайон.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?