Тротоари в Овча купел имат сериозна нужда от ремонт

Тротоарите на улица „675-та“ в столичния квартал „Овча купел“ са в окаяно състояние. Това става ясно от снимки, публикувани в социалната мрежа Facebook.

От снимките се виждат разбити или липсващи на места плочки; част от тротоарите са обрасли с трева, което ги прави неизползваеми.

Светослав Витков, който сигнализира за проблема с пост в мрежата, твърди, че в продължение на три години са събирани подписи за изграждане на нови тротоари. Той споделя, че трафикът по улицата е натоваре, а пешеходците са принудени да се придвижват по пътното платно и да се разминават с преминаващите автомобили.

„През 2022 г. има изпратено писмо от зам. кмет на СО направление „Обществено строителство“, в което пише да се прецизират възможностите за залагане изграждането на тротоари. Към днешна дата – месец май 2024г., Ангел Стефанов, „кметът“, не е свършил работа за 5 стотинки по този проблем на гражданите.

Г-н Стефанов, липсата на тротоари извежда пешеходците на улицата, а това води до инциденти и загиват данъкоплатци. Напомням ви, че съгласно чл. 46, ал.1, т.1,2 и 3 от ЗМСМА „Кметът на район или кметство изпълнява бюджета на общината в частта му за района или кметството; организира провеждането на благоустройствени, комунални и други мероприятия“. Също така, съгласно чл. 80 ал.3 от ЗУТ „Не се допускат улици без тротоари в населени места с население 30 000 жители“. Това означава, че съдът трябва да се разпореди да се затворят тези улици.

Кмете, каквито са ви тротоарите, такава ви е експертизата, такава ви е политиката“, пише Светослав Витков.

Веселка Гълъбова написа в коментарите под поста следното: „Нищо не направено по тези улици за изминалите 50 години. Пълна мизерия, а населението се увеличи многократно“.

Снимка: Фейсбук

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?