Новинарски портал за Овча купел и района

Внимание! Удря ни нова секира с парното

1280-840-parno
287 прегледа. 

С 30-36 процента по-висока сметка за парно и топла вода ще получат топлофицираните домакинства в София за април. Причината е, че последният месец с отопление тази година не само беше по-студен, а и по-дълъг, отколкото миналата година, когато спирането на парното започна от 26 април, а тази – от 1 май. Отделно топлинната енергия е с 40% по-скъпа.

Средната месечна температура за април 2023 г. е 8,9 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология за в. „Телеграф“.  10,5 градуса е била тя за април 2022 г. Това означава, че тази година април е бил с 1,6 градуса по-студен. Според закона за топлотехниката при всеки градус намаление на външната температура е необходимо осигуряване на 10% повече енергия за отопление. Миналия април 1 мвтч топлинна енергия е струвал 98,48 лева, а  този – 137,86 лева, което е с близо 40% повече. Заради намалението на ДДС от 20% на 9%, което все още е в сила, се получава известно компенсиране.  Но скокът на априлската сметка ще бъде с около 35 процента нагоре спрямо миналата.

Така домакинство, което преди година е платило 98 лева за отопление и за топла вода за двустаен, може да получи за този април сметка от 132 лева.  Ако се добавят и допълнително 5 дни заради по-късното изключване на парното, дори конкретното домакинство да е завъртяло термостатния вентил на радиаторите на нула, фактурата може да стигне и 140 лева, защото топлоносителят ще продължи да циркулира в сградната инсталация, обясни техник.

Месец март тази година обаче е бил по-студен  от април. Средната температура за март 2023 г. е била 7,1 градуса, което е  с 1,8 градуса по-малко, отколкото за април 2023 г.  При еднаква цена на топлинната енергия и еднакъв ДДС от 9% сметка от 161 лева, която е платена за март, сега ще бъде с около 18% по-ниска или 132,2 лева, изчисли „Телеграф“.

„Топлофикация-София“ трябва да качи априлските сметки в касите и на сайта на дружеството до средата на май. 3% отстъпка от фактурата ще получат потребителите, платили до 30 май.  Хората, които се издължат обаче на 31 май, вече ще платят пълната сума.

 

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.