Внимание! Удря ни нова секира с парното

С 30-36 процента по-висока сметка за парно и топла вода ще получат топлофицираните домакинства в София за април. Причината е, че последният месец с отопление тази година не само беше по-студен, а и по-дълъг, отколкото миналата година, когато спирането на парното започна от 26 април, а тази – от 1 май. Отделно топлинната енергия е с 40% по-скъпа.

Средната месечна температура за април 2023 г. е 8,9 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология за в. „Телеграф“.  10,5 градуса е била тя за април 2022 г. Това означава, че тази година април е бил с 1,6 градуса по-студен. Според закона за топлотехниката при всеки градус намаление на външната температура е необходимо осигуряване на 10% повече енергия за отопление. Миналия април 1 мвтч топлинна енергия е струвал 98,48 лева, а  този – 137,86 лева, което е с близо 40% повече. Заради намалението на ДДС от 20% на 9%, което все още е в сила, се получава известно компенсиране.  Но скокът на априлската сметка ще бъде с около 35 процента нагоре спрямо миналата.

Така домакинство, което преди година е платило 98 лева за отопление и за топла вода за двустаен, може да получи за този април сметка от 132 лева.  Ако се добавят и допълнително 5 дни заради по-късното изключване на парното, дори конкретното домакинство да е завъртяло термостатния вентил на радиаторите на нула, фактурата може да стигне и 140 лева, защото топлоносителят ще продължи да циркулира в сградната инсталация, обясни техник.

Месец март тази година обаче е бил по-студен  от април. Средната температура за март 2023 г. е била 7,1 градуса, което е  с 1,8 градуса по-малко, отколкото за април 2023 г.  При еднаква цена на топлинната енергия и еднакъв ДДС от 9% сметка от 161 лева, която е платена за март, сега ще бъде с около 18% по-ниска или 132,2 лева, изчисли „Телеграф“.

„Топлофикация-София“ трябва да качи априлските сметки в касите и на сайта на дружеството до средата на май. 3% отстъпка от фактурата ще получат потребителите, платили до 30 май.  Хората, които се издължат обаче на 31 май, вече ще платят пълната сума.

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?