Ускоряват графика за строежа на Националната детска болница

Министерският съвет (МС) одобри график на дейностите по изграждане на Националната детска болница, съобщи TrafficNews. 100 млн. лева от държавния бюджет са осигурени за разчистване на терена, проектиране и други дейности около строежа ѝ, а с 9 месеца се съкращава срокът за изграждането на националната педиатрията.

Разчистването на терена в Горна баня стартира на 1 юни т.г.  След специална проверка на терен, бе установено, че в два поредни дни изпълнителят на проекта не е извършвал никакви дейности по разчистването, обяви преди началото на правителственото заседание служебният премиер.

„Една от причините, която посочи изпълнителят е, че трябва да се предостави съоръжение, смяна на нож за рязане на металната част и транспортирането точно на тази част е отнело малко време, но вече е доставен и е започната тази работа за премахването на металните структури“, обясни д-р Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването.

Премиерът увери, че проектът е приоритет и до последния ден на служебното правителство ще се следи какво се случва по него.

Малко по-късно от правителството обявиха, че се работи върху съкращаването на сроковете.

Изграждането на болницата трябва да започне следващата година, а парите за това ще са от бюджета за 2025-а. Яснота за необходимостта от кадри и оборудване ще има след доклада от Европейската инвестиционна банка, пише БНТ.

„В момента на територията на София има 13 лечебни заведения, които изпълняват различни функции по отношение на осигуряване на педиатричната помощ и грижата за деца. Все още вървят дебати как да бъде структурирана болницата – дали тези 13 болници ще се прехвърлят в новата, или ще се прави една болница, в която да има комплексна осигуреност на грижата, плюс висока специализирана дейност – визирам трансплантационната дейност на децата“, заяви д-р Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването.

Изборът за обществена поръчка за проектиране на болницата трябва да започне през септември.

Снимка: Economic

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?