Новинарски портал за Овча купел и района

Ученикът-стрелец е бивш възпитаник на училището в Горна баня

Image_14535939_40_0
88 прегледа. 

Ученикът, който преди дни стреля с пистолет със съчми по деца в училищния двор на 53-то ОУ “Николай Хрелков” е бивш възпитаник на учебното заведение. Това става ясно от думите на пострадалите деца. По думите им шестокласникът И. е от богато семейство и живее до гората над Италианския лицей. Той бил изключен от училището преди време и преместен да учи в частно учебно заведение в същия квартал.

В полицията няма подаден сигнал за стрелбата, споделят от 24 часа. По тази причина извършителят не се издирва, въпреки че деца от квартала, сред които има и ранени от стрелбата, го познават добре, става ясно от проверката на медията.

Малко преди 18 часа на 23 май шестокласникът И. заедно с други свои връстници се появяват в двора на 53-то училище, въоръжени с въздушен пистолет с пластмасови сачми. Докато другите шестокласници се целили само по дървета, храсти и предмети, И. открил стрелба по децата.

10 пълнителя са изстреляни по играещите деца. Някои от тях са уцелени по главата, врата и рамото.

Не е ясно защо се стига до тази стрелба, но според децата, с които “24 часа” се свързват, те с нищо не са предизвикали въпросния И. Децата помолили да спрат да стрелят по тях, но нападателят продължил. Атаката продължила 20 минути.

Проверка на “24 часа” показа, че още преди атаката в училището на 23 май шестокласниците са нападнали и друга група деца в района на военните блокове в Горна баня. По децата отново стрелял И.

При атаката срещу децата до военните блокове момче е уцелено в кутрето на ръката и му потекла кръв. Според децата И. не за първи път тормози децата, но всеки път му се разминава.

„Играехме на това игрище футбол и дойдоха може би шестокласници със сачми, даже още преди да влязат започнаха да ни стрелят и ние се опитвахме да им кажем да спрат, даже излязохме от училището и те ни подгониха“, разказва едно от пострадалите деца в 53-то училище пред BTV.

„Започнаха много да ни стрелят. Уцелиха ни по главите, в корема и ръцете“, допълва друго.

Уцелени са с жълти пластмасови топчета –  децата описват оръжието като “еърсофт” пистолет. Част от тях са насинени и със спукани капиляри. Свидетел на стрелбата става и Изабел.

„Чу се един писък, съответно едно дете беше уцелено в главата и едно във врата. След това един четвъртокласник започна да се моли на тези, които стреляха да спрат. Мисля, че децата се познаваха, но не ми изглеждаше сякаш да имат някакви проблеми във взаимоотношенията, съответно тези, които ги стреляха, бяха на възраст 12, 13 години“, разказва тя пред BTV.

Извършителите след това бягат в посока парка на Горна баня.

„Стана ни гадно, нямаше как да се замесим, просто наистина беше ужасно. Минаваха хора, тези, които стреляха, не се съобразиха и с това. Тук имаше една майка и един баща с техните две малки деца, които, слава богу, не бяха уцелени, но никой нищо не можа да направи по въпроса“, разказа още тя.

Вечерта не е имало персонал в училището, защото е било в навечерието на празничния ден 24 май. Децата не са видели да е имало и охрана на работа.

„Като цяло бяхме доста изплашени. Едно от тези, които стреляха, знам, че беше в това училище, но го изгониха, заради лошо възпитание“, добавя свидетелката пред BTV

Подобна ситуация се случва за първи път, допълват учениците. А от училищното ръководство отказват коментар.

Снимка: 24 часа

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.