Фотоизложба на минералните бани в София в Народното събрание

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Фотоизложба под надслов „Минералните бани на София. Символ и спасение“ бе открита днес в Народното събрание, съобщи Столица.бг. Изложбата е като въведение на предстоящата кръгла маса „Старите минерални бани на България-потенциал и перспективи“, която ще се състои в Парламента на 24.01.2023 г.

Инициативата е на депутата Цветелина Симеонова-Заркин с подкрепата на Българска Асоциация за Термално Наследство. „Надеждата, която влагаме е, че изложбата и кръглата маса ще привлекат общественото внимание към стотиците минерални бани на България, които тънат в разруха, вместо да бъдат реставрирани и да заработят в обществена полза“, отбелязват организаторите. Кадрите, чийто автор е фотографът Здравко Йончев, показват три от софийските дворци на водата – баня „Овча купел“, банята в Горна баня и Централна баня Банкя (все още нереставрирана на кадрите). Авторът на фотографиите е известен с представянето  на сгради, които са част от дебата за опазване на архитектурното наследство на столицата.
Един от въпросите, които ще бъде поставен на кръглата маса е дългогодишният проблем с рушенето на минералните бани в Овча купел, Горна баня и Княжево. Целта на събитието е да се засили общественото внимание към въпроса за възстановяването на изоставените минерални бани, популяризирането на българската термална култура и осигуряването на широк обществен достъп до ресурсите на минералната вода.

Снимки: Facebook, Цветелина Симеонова-Заркин[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=“3″ images=“18441,18442,18443″ title=“фотоизложба“][/vc_column][/vc_row]

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?