Новинарски портал за Овча купел и района

Фотоизложба на минералните бани в София в Народното събрание

325401570_531249079105342_8477204807582788692_n
189 прегледа. 

Фотоизложба под надслов “Минералните бани на София. Символ и спасение” бе открита днес в Народното събрание, съобщи Столица.бг. Изложбата е като въведение на предстоящата кръгла маса “Старите минерални бани на България-потенциал и перспективи”, която ще се състои в Парламента на 24.01.2023 г.

Инициативата е на депутата Цветелина Симеонова-Заркин с подкрепата на Българска Асоциация за Термално Наследство. “Надеждата, която влагаме е, че изложбата и кръглата маса ще привлекат общественото внимание към стотиците минерални бани на България, които тънат в разруха, вместо да бъдат реставрирани и да заработят в обществена полза”, отбелязват организаторите. Кадрите, чийто автор е фотографът Здравко Йончев, показват три от софийските дворци на водата – баня “Овча купел”, банята в Горна баня и Централна баня Банкя (все още нереставрирана на кадрите). Авторът на фотографиите е известен с представянето  на сгради, които са част от дебата за опазване на архитектурното наследство на столицата.
Един от въпросите, които ще бъде поставен на кръглата маса е дългогодишният проблем с рушенето на минералните бани в Овча купел, Горна баня и Княжево. Целта на събитието е да се засили общественото внимание към въпроса за възстановяването на изоставените минерални бани, популяризирането на българската термална култура и осигуряването на широк обществен достъп до ресурсите на минералната вода.

Снимки: Facebook, Цветелина Симеонова-Заркин

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.