Хоро на мегдана в кв. „Горна баня“

В столичния квартал „Горна баня“ ще се проведе инициативата „Всички на мегдана“. Целта е да бъде възродена стара селска традиция, според която в неделя на мегдана хората излизали на хоро, разказва Марин Балканджиев, който заедно с няколко живущи в квартал „Горна баня“ още преди седем години решават да се съберат на хоро и да възродят позабравения обичай.

„Отначало участваха повече хора, които са тренирали под някаква форма народни танци, и след това придоби все повече и повече популярност“, каза той пред БНР.

Малко по малко се образува общност, която е постоянен участник в събитието, а за хората на квартала това е седмичният празник, на който се виждат да си поприказват или порадват на играещите: „Често каним изпълнители на фолклор да вземат участие. Така си образуваме един чудесен празник в квартала всяка неделя“.

Срещата е в 18.00 часа пред сградата на минералната баня, до градинката и чешмите с минерална вода, а в зависимост от това дали времето позволява, хорото на мегдана в „Горна баня“ продължава дори до 21 часа.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?