Христо Хинков: Работата около детската болница се движи в график

Здравният министър в оставка Христо Хинков заяви, че всичко около детската болница се движи в график.

„Очакваме на 20-ти окончателното решение на комисията за защита на конкуренцията, която ще се произнесе, мисля, че и съдът трябва да се произнесе по жалба, каквито винаги има, за определен търг. Търгът, който е направен, е за събаряне на едни сгради, които са там. Да, в Горна баня. Те са доста масивни, макар и недовършени. И те трябва да осигурят място за първа копка на болницата. Има проект одобрен. Имаме договор с Европейската инвестиционна банка, която не само ще подготви техническата спецификация, но ще даде възможност и за допълнително финансиране към това, което има дружеството за изграждане на болницата. Защото тези 100 милиона няма да стигнат очевидно за целия комплекс, който се предвижда“, каза той в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Относно медицинския хеликоптер и споровете му с транспортния министър Георги Гвоздейков, Хинков каза: „Хеликоптерът лети, разбира се. Нали е дошъл от Италия до България. Значи лети. Не е спасил човешки живот, защото не е имало такава ситуация. Аз от хеликоптери наистина нищо не разбирам  и тук г-н Гвоздейков наистина е прав. Но мисля, че и той не разбира от медицинската част, както той каза. А медицинската страна никой не ми е задавал въпроса какво сме направили ние там. Ние сме подсигурили екипи, които са готови да летят на този хеликоптер. Като дойде следващия през юни, ще има и за него, ще станат после шест. Ние сме подготвили цялата медицинска част, която е много по-важна, отколкото тази въздушна линейка, която толкова събира интереса на медиите. Ние купихме 400 наземни линейки, 40 от които са високо проходими. Представете си, че сме се концентрирали върху една от тях и казваме, че на тази вероятно ще й се пукне гумата. Това е система. Тук не става въпрос за една летателна машина. Тя ще бъде оборудвана, ще лети, както лети и в момента. Това, което ние правим, е да създадем система за въздушна спешна помощ. Това означава екипи, които са обучени, това означава дежурства, това означава логистика, комуникация с наземната част. Всичко това е направено“.

Според него трябва да се продължат линиите на здравна политика, които са били заложени: Законът за лечебните заведения, Законът за лекарствените продукти, подзаконови нормативни актове, да се продължи политиката, за да може да се осигурят лекарства за хората. „Подготвяме цялостен пакет от мерки за проследяване на лекарствата в аптечната мрежа”, уточни проф. Хинков.

Запитан какъв е бил критерият да избере 56 безплатни лекарства, свързани със сърдечно-съдовите болести, министърът в оставка направи следното пояснение:“51 са групите лекарства, които са насочени основно за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Причината е, че смъртността от такива заболявания е водеща у нас. 409 препарата ще бъдат 100% реимбурсирани. Тези групи лекарства ще бъдат 100% реимбурсирани от Здравната каса. По този начин се постига едно намаляване на доплащанията.“

Снимка: БНР

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?