Център за спешна медицинска помощ по въздух започва да работи от 15 май

Министерският съвет взе решение за създаването на Център за спешна медицинска помощ по въздуха. От 15 май ще бъде назначен персоналът към новата структура – около 60 човека, съобщи на брифинг служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Структурата ще има 5 отделни оперативни бази – държавният авиационен оператор Летище София, Летище Пловдив,  УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, ВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия и новата сграда на МБАЛ „Св. Панталеймон“ – Ямбол. През тази седмица се извършват започнаха прегледите на медиците, които ще дежурят на петте оперативни бази, като  ще приключат до края на седмицата и от понеделник започва обучението им, каза още министърът.

До края на юли се очаква да бъдат готови всички площадки за хеликоптери и да пристигнат първите два хеликоптера по поръчката. Новият център ще бъде координационен и ще работи съвместно със Спешна помощ. Финансовият ресурс е подсигурен и ще се поеме изцяло от държавата. Водят се разговори за това кой ще оглави структурата, отбеляза още здравният министър. „Информационно обслужване“ ще изгради софтуерната програма за непрекъсната връзка между 112, центровете за спешна медицинска помощ в страната, лечебните заведения, структурите на МВР и МО, Държавният авиационен оператор, ще има и дежурен персонал“, каза още здравният министър Асен Меджидиев.

Снимка: Facebook

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?