Четирима от заместниците на прокурорката на София се отрекоха от нея

София (28 април 2023) В сградата на Софийска районна прокуратура се дава изявление във връзка с задържания мъж, който се бе барикадирал в ж.к. Люлин. На снимката районен прокурор на София Невена Зартова Снимка: Минко Чернев/БТА (ПБ)

Подавайки оставките си едновременно, четиримата заместници на Зартова, която 30 минути след тях също депозира своята, се разграничиха от нея и подкрепиха реформата, която в момента провеждал и.д. главният прокурор Борислав Сарафов.

И макар Невена Зартова да заподозря, че разграничаването е било под натиск, от изказванията на бившите ѝ заместници стана ясно, че в екипа от месеци е имало проблем покрай проверките, които след избора си Сарафов разпореди на Зартова.

Началото на края е било влизането в СРП на 21 върховни прокурори, водени от Сарафов. Тогава той критикува остро работата на отдел „Специален“ в СРП, наричайки го шпицкоманда. Днес един от заместниците на Зартова – Борислав Георгиев каза, че спецотделът и бил под прякото ръководството на Невена Зартова, предаде БНР.

Георгиев е магистратът, атакуван остро от гръцки бизнесмени, които е разследвал. Прокурорът беше ситуиран в кръга на Нотариуса и Зартова.

Днес той отрече и се закани да търси правата си в съда. И него, и останалите бивш замрайонни прокурори кадровиците питаха познават ли Божанов. Единствено Мима Куцкова каза „да“ – от разпит по нейно дело като свидетел. И толкова. На въпрос виждали ли са Божанов при Зартова, тя отговори:

„Мартин Божанов съм го виждала два пъти. Единия път, влизайки в кабинета на г-жа Зартова, втория път, излизайки от кабинета на г-жа Зартова. Не мога да ви кажа дали е било 2022-ра или 2023-та, не мога да бъда сигурна“.

Колегата ѝ Борислав Георгиев каза, че е чувал, че Нотариуса е ходил в кабинета на бившата районна прокурорка:

„От секретаря на районния прокурор г-жа Колева, че този човек е идвал в сградата и в кабинета ѝ“.

И двамата потвърдиха, че Зартова  е била близка с близкия до Божанов адвокат Велимир Атанасов и той често я е посещавал:

„Вижда съм г-н  Атанасов два или три пъти може би преди година последно да влиза или да излиза от кабинета на районния прокурор, прокурор Зартова“, каза Иван Стефанов.

А четвъртият заместник на Невена Зартова препоръча на съдебните кадровици да изслушат две от служителките в СРП, което ще стане следващата седмица.

След като днес въпросът дали Божанов е бил преди време на коледен банкет на СРП в Банско остана без отговор, защото никой от четиримата се оказа, че не е присъствал на събитието, Огнян Дамянов се обърна към присъствалите районни прокурори да се явят в Прокурорската колегия, за да не се налага да бъдат извикани всички.

Кадровиците решиха още на този етап да не изслушват Невена Зартова, заради двете висящи дисциплинарни производства срещу нея.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?