Шефът на СОС сезира прокуратурата за строеж в „Овча купел“

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев алармира за голям проблем в столичния квартал Овча купел.

Ето какво написа той в личния си профил във Фейсбук:

Има нарушения при строителството, за което протестират гражданите на Овча купел 2. Затова днес подадох сигнал до Софийска градска прокуратура, за да атакуват в съда разрешението за строеж, издадено от районната администрация на кмета Ангел Стефанов.

Вчера с моите колеги съветници от ГЕРБ се видяхме с хората от блок 29 в район “Овча купел”.

Преди месец те се обърнаха към мен за помощ, защото пред блока им започна строителство на 7-етажна сграда с разрешение от администрацията на районния кмет Ангел Стефанов.

Изисках от г-н Стефанов да изпрати одобрените строителни документи, за да проверим законността на строежа. Повече от месец той не ни предостави официални документи по възложената от мен проверка. След поредно писмо и с месец забавяне на 01 септември главният архитект Здравков получи изисканите книжа.

Проверката ни установи, че не са спазени градоустройствените правила за строителството на новата сграда. Налице са съществени пороци в издаденото разрешение за строеж – неправилно изчисляване на отстоянията от съседната сграда, като новият строеж е с над 10 м по-близо до съществуващия блок 29, в който живеят стотици семейства, разтревожени от случващото се.

Затова подготвих и изпратих сигнал до Софийска градска прокуратура, за да се извърши проверка дали са налице съществени нарушения на издаденото Разрешение за строеж и ако са – да се поиска прогласяване на неговата нищожност. Това е единствената законова възможност за защита при вече влязло в сила разрешение за строеж.

Никой не е над закона. Крайно време е това да се осъзнае от всички – чиновници в администрацията, бизнесмени и т.н.

Благодаря на гражданите от блок 29, които се обърнаха към мен“ , завършва Георгиев.

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?