Шоколадови бижута в Овча купел

За интересни шоколадови бонбони с високо качество на прозиводството, разказват от Дневник. Това не би било никак странно, ако шоколадовите бижута се произвеждаха в Швейцария, Белгия или Франция. А всъщност те се правят  у нас, и то не къде да е, а в столичния квартал „Овча купел“.

Раждането на бранда La Fève (от фр. – боб, зърната от които се прави шоколадът), е в Норвегия, където от години работи Павел Павлов, и където преди пандемията планираше верига сладкарници. Здравната криза обаче го връща у дома и заедно с Дария Русанова откриват в столичния квартал подходящо помещение, в което да правят бонбоните.

Вече имат разработени доста страници с рецепти, но поставят началото с 24 вкуса, облечени в най-разнообразни не просто цветове, а направо дрехи и аксесоари. В началото планират да ги продават онлайн на индивидуални клиенти. А също и на принципа на франчайза чрез различни точки на търговци в градовете. Оказва се обаче, че нещата не вървят по план. В добрия смисъл на думата.

Двамата разказват, че имат клиенти, за които е трудно да си позволят подобна кутия, но пък ги взимат за подарък по специален повод.

В доста по-големи мащаби, в които цената не е ключов фактор, го правят редица компании, които искат да подарят различни дози шоколадово изящество на своите служители, партньори, гости. Тъкмо последното се оказва каналът за продажби, през който двамата продават най-големи количества, и за който дори не са мислили, когато са създавали бизнеса си. След като ги е заляла вълната на неочаквания интерес от корпоративни клиенти, се оказва че пък вече няма и време да се мисли за развитието на този канал и засега стремежът е да се отговори на поръчките при спазване на високо качество. А тъкмо преди Коледа е очаквано и най-големият наплив, който вече се пренася и за Великден.

Двамата споделят, че първоначалните им прогнози са били да правят 5-7 хил.бонбона на месец, колкото да си покриват разходите. В рамките на около половин година след отварянвто обаче се оказва, че дори 18 часовият работен ден не е достатъчен, за да покрият поръчките.

„Отворихме в началото на октомври и през декември спряхме сайта, защото нямахме бонбони“, спомня си Павел за събитията от 2021 г.

Година по-късно количеството бонбони вече е повишено на 20-25 хил. средно на седмица. Спирахме, пускахме, след два дена се оказва, че това, което сме произвели, пак е свършило и пак спирахме, добавя Дария.

Сега това почти не се случва, но и екипът е нараснал на 11 човека и може да отговори на поръчки от типа: направете ни 2 тона бонбони.

„Вървим по една доста добра права в развитието си“, описва ситуацията Павел.

Все повече фирми търсят компанията, случвало се е по празници компаниите да разменят помежду си кутии La Fève.

Високото качество, носи и висока цена. Често се слуучва Дария и Павел да отказва поръчки, заради предложения от типа да заменят собственото си лого с това на поръчителя. Практика, която е позната в бизнеса, но не вълнува никой от двамата, защото те не са готови да продадат труда и името си.

„Съжалявам, няма как да стане. Изключено е да си махнем логото. То си остава на опаковката докрай, защото това е нашият продукт“, подчертава Павел. Единственият компромис, който прави, е двете лога да присъстват едновременно.

Дария все пак отчита, че все по-малко са тези оферти и повече компании имат желание да се разработи специфичен вкус за тях, за което разбира се има и специална цена.

Ръкавът на кутията (картонената цветна част, в която се пъха кутията – бел. а.) също може да поеме събрандиране, но когато се извади кутията, тя е в одобрения от създателите ѝ дизайн с всички негови атрибути и не остава място за съмнение кой стои зад продукта.

Според Павел големият интерес идва от качеството на шоколада, но и от разнообразието от вкусове, които се предлагат – с индрише, което сами отглеждат, с бекон, със зехтин, с кисело мляко. „Може би пазарът е готов да възприеме нов прочит на бонбоните и шоколада и не говоря само за България. Ние имаме доста отличия на голямата сцена и то в конкуренция с утвърдени световни брандове“, напомня той. Смята, че това е така заради новия прочит, тънката черупка, блясъка, натуралните цветове, добити от естествени оцветители, и много различните от познатите вкусове.

Въпреки множесвото запитвания дали бонбоните могат да се пращат по пощата, както и предложения подобни на това бонбоните да се продават в луксозен мол в Дубай, двамата все още не са склонни официално да дистрибутират в други държави.

Павел посочва, че на този етап компанията остава само в България, защото е достигнала капацитета си на качество и обем, които желаят. Разбира се, един ден ще излезем от нашите граници, смята той.

Снимка: Велко Ангелов/Дневник

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?