Шофьори в градския транспорт в София напускат заради стари превозни средства

Шофьорите на градския транспорт в столицата напускат работа заради стари превозни средства. Към момента са 80 амортизираните коли и без климатик в Столичен автотранспорт, което може да се окаже сериозно предизвикателство. За това предупреждават експертът в градския транспорт Марио Евстатиев, който е и експерт в Комисията по транспорт и пътна безопасност на СОС.

„Предстои днес да се гледа предложение за спасителен план, който предвижда закупуване на употребявани автобуси в няколко различни категории – съчленени, соло, двуетажни и туристически. Към употребяваните автобуси гледат дори и богати европейски градове в последните години, след като глобалната криза с пандемията доведе и до проблеми с доставките на нова техника. На пазара на автобуси се забелязва тенденция, която трябва да ни даде да разберем, че нова техника не може да се придобие за по-кратък срок от 12-24 месеца дори и при най-добрия сценарий“, коментира той пред Столица.bg.
По думите му, в момента Столичен автотранспорт ЕАД, който оперира по-голямата част от автобусните линии в София, разполага с над 80 автобуса, чиято подмяна е спешна и задължителна. Това са главно модели, произведени през 2000 – 2001 година, които нямат климатик, нямат достъп за хора с увреждания, нямат гласово оповестяване за незрящи и са с изключително висока степен на аварийност. Тези автобуси, освен, че се прибират всеки ден за различни повреди, са и една от причините, поради която напускат автобусни шофьори.

„Само в последните месеци, няколко водачи демонстративно хвърлиха своите оставки с мотива, че не могат да рискуват своя и на пътниците живот с тези превозни средства. Въпреки, че гаражите полагат максимални усилия, старите автобуси да излизат изправни и безопасни, това с всеки изминал ден коства все повече средства и все по-дълъг престой на каналите. В същото време, дружеството има и проблеми с доставките на части, отново породени от кризите, които една след друга връхлетяха Европа и страната“, призна за ежедневните проблеми с автобусите на градския транспорт в столицата Евстатиев.

„С внесеното становище в Комисията по транспорт, аз подкрепям доклада на Карлос Контрера и давам ясна представа за техническото състояние, предизвикателствата, които ни очакват когато дойде есенно-зимната експлоатация и вярвам, че политиците няма да бламират предложението, с което реално ще реанимираме изпадналия в клинична смърт автобусен транспорт. Ако докладът бъде отхвърлен, това е равносилно на спиране на кислорода на пациент в кома!“, коментира още експертът.
Председателя на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС – Карлос Контрера предлага Столичен общински съвет да одобри закупуването на употребявани автобуси в добро техническо състояние по следните типове:

– До 30 броя употребявани соло и съчленени автобуси с екологичен стандарт Евро 5 или по-висок;

– До 10 броя употребявани двуетажни автобуси с екологичен стандарт Евро 4 или по-висок;

– До 10 броя употребявани тупистически автобуси с ръчни скорости с екологичен стандарт Евро 6;
– Придобиване на тестовия двуетажен автобус „Неоплан“, с който Столичен автотранспорт ЕАД оперира излетната линия Х50 от 24 юни тази година;

Евстатиев разясни още, че придобиването на общо 11 двуетажни автобуси ще позволи реорганизация на парка в гараж Малашевци и с това 11 много амортизирани автобуси да бъдат изведени от експлоатация. С 16 броя съчленени 18 метрови автобуси например пък ще се сложи край на експлоатацията на 23 годишните оранжеви „МАН“-ове, които вече са на ръба на своя ресурс. 14 соло автобуси пък ще автоматично биха подсигурили нископодови, климатизирани и с гласово оповестяване автобуси по линии 77, 107 и 260. Евстатиев призова общинските съветници да загърбят политическите различия и да дадат „зелена светлина“ за спасителния план за автотранспорта. Освен това, този план ще осигури спокоен хоризонт за провеждане на прозрачни процедури за доставка на нови градски и двуетажни автобуси, с които паркът да се увеличи.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?