Ще остане ли София без празненство за Нова година?

В това число влиза и традиционният новогодишен концерт, който събира хиляди столична всяка година на площад „Княз Александър Батенберг“.

От „Музикаутор“ споделят, че причината за това е, че Столична община няма сключен договор, който да уреди музикалните права за музиката, а и не изискват такъв от организатоите на концерти на нейната територия.

През последната година „Музикаутор“ прави непрестанни опити да лицензира събитията, организирани от Столична община или имат нейната финансова подкрепа.

Съгласно Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) дори ако Столична община не организира концертите, тя носи солидарна отговорност, тъй като те се провеждат на нейната територия. Въпреки това в общината все още не е създаден механизъм, по който администрацията да проследява спазването на ЗАПСП и да изисква от организаторите договори за уредени авторски права за музикалните произведения, изпълнявани по време на събитията.

„Опитите да лицензираме Столична община остават без успех вече една година. Абсурдно е да се говори за потенциал на културата в София, като успоредно се разходват публични средства, без да се съобразяват законът и интересите на творците. Проявихме достатъчен толеранс и към новото ръководство. Налице е административна безотговорност и безвремие“, посочи Иван Димитров – изпълнителен директор на „Музикаутор“.

По този повод още в началото на м. декември „Музикаутор“ изпрати поредно писмо до кмета на Столична община, с което го кани да сключи договор за лицензиране на събитията и апелира за въвеждане на механизъм за спазване на ЗАПСП.

„Музикаутор“ ще настоява същите принципи да залегнат и в работата с районните администрации. Според статистиката на организацията едва 9 от 24 районни кметства са сключили договори за организираните от тях събития през годината. Това са Банкя, Надежда, Красно село и Младост, които имат рамкови договори, а администрациите на Средец, Кремиковци, Илинден, Подуяне и Триадица са имали еднократни договори за конкретни събития. Събитията на всички останали районни администрации се провеждат в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права.

Снимка: zashtoto.com

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?