Новинарски портал за Овча купел и района

Щъркелите се върнаха в Горна Баня

337709756_1216838149038166_3765738787505798963_n
97 прегледа. 

В навечерието на Благовещени първите щъркели за тази година се завърнаха в столичния квартал Горна Баня . Това стана ясно от публикация на гражданин от квартала в локалната група във Фейсбук. Предвестниците на пролетта дойдоха с хубавото време, само няколко дни след астрономическото отбелязване на топлия сезон.

На 25 март православната църква чества Благовещение, известен още сред народа и като Благовец. На този ден ангел Гавриил се явил на пречистата девица Мария в галилейския град Назарет и ѝ съобщил божията воля, че тя ще бъде осенена от Св. Дух, ще зачене и ще роди многоочаквания месия – избавителя на целия човешки род от робството на греха и порока, от смъртта и тлението – сина Божий Исус Христос.

В някои райони този празник е известен още и като Кукувден. Според поверията на този ден кукувицата се чува за първи път, а това е знак, че пролетта е настъпила.

У нас шъркелът също се смята за предвестник на пролетта. Той е божествена птица, символ на възраждането, здравето и дълголетието. Според египетските вярвания, викът на тази божествена птица  е одухотворил всичко, създадено от бога на Слънцето. Затова е популярен символ на раждането на новия живот, ново дело, залог за успех в ново начинание. Емблема на особена страстна любов и на любовта към децата. Символ е на родината, любовта към родната земя и родния дом.

Неговото периодично завръщане всяка пролет в северните страни, позволява той да бъде превърнат в олицетворение на празника на възраждането. Антична легенда разказва за щъркел, който хранил своя стар баща, което го е направило символ на любовта на децата към родителите. На щъркела се приписва и дълъг живот, поради което той е станал символ и на дълголетието. Неговата спокойна, замислена поза на един крак е изпълнена с достойнство, което го е превърнало в пример за медитация и съзерцателност.

В християнството щъркелът е символ на чистотата и очистването. Тъй като яде змии, а в тази религия те са свързани с дявола и нечистите сили – щъркелът възвръща чистотата на света, очиства го от злото и греха.

Снимка: Фейсбук

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.