Щъркелите се върнаха в Горна Баня

В навечерието на Благовещени първите щъркели за тази година се завърнаха в столичния квартал Горна Баня . Това стана ясно от публикация на гражданин от квартала в локалната група във Фейсбук. Предвестниците на пролетта дойдоха с хубавото време, само няколко дни след астрономическото отбелязване на топлия сезон.

На 25 март православната църква чества Благовещение, известен още сред народа и като Благовец. На този ден ангел Гавриил се явил на пречистата девица Мария в галилейския град Назарет и ѝ съобщил божията воля, че тя ще бъде осенена от Св. Дух, ще зачене и ще роди многоочаквания месия – избавителя на целия човешки род от робството на греха и порока, от смъртта и тлението – сина Божий Исус Христос.

В някои райони този празник е известен още и като Кукувден. Според поверията на този ден кукувицата се чува за първи път, а това е знак, че пролетта е настъпила.

У нас шъркелът също се смята за предвестник на пролетта. Той е божествена птица, символ на възраждането, здравето и дълголетието. Според египетските вярвания, викът на тази божествена птица  е одухотворил всичко, създадено от бога на Слънцето. Затова е популярен символ на раждането на новия живот, ново дело, залог за успех в ново начинание. Емблема на особена страстна любов и на любовта към децата. Символ е на родината, любовта към родната земя и родния дом.

Неговото периодично завръщане всяка пролет в северните страни, позволява той да бъде превърнат в олицетворение на празника на възраждането. Антична легенда разказва за щъркел, който хранил своя стар баща, което го е направило символ на любовта на децата към родителите. На щъркела се приписва и дълъг живот, поради което той е станал символ и на дълголетието. Неговата спокойна, замислена поза на един крак е изпълнена с достойнство, което го е превърнало в пример за медитация и съзерцателност.

В християнството щъркелът е символ на чистотата и очистването. Тъй като яде змии, а в тази религия те са свързани с дявола и нечистите сили – щъркелът възвръща чистотата на света, очиства го от злото и греха.

Снимка: Фейсбук

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?