146 години от освобождението на София

София отбелязва 146 години от Освобождението си от Турско робство. На 04 януари 1878 г. подразделения от Западния отряд на руската армия, командван от ген. Гурко, влизат тържествено в бъдещата българска столица, припомнят от Столичната община.

Бойните действия за превземането на София са с важно стратегическо значение за по-нататъшното настъпление на руските войски в Тракия, тъй като градът е основна база за снабдяване на турската армия с боеприпаси и продоволствие.

След превземането на Плевен (10 декември 1877 г.) руското командване се насочва към София. Западният отряд начело с ген. Йосиф Гурко успешно преминава Стара планина през Арабаконашкия проход и навлиза в Софийското поле. Руските части са групирани в две колони под командването на ген. Николай Веляминов и ген. Отон Раух. На 3 януари 1878 г. те преминават в общо настъпление и последователно превземат близките до София села. Изправена пред реалната заплаха от обкръжение, турската армия на Осман Нури паша започва бързо изтегляне в направлението Перник – Радомир.

След намесата на консулите на Австро-Унгария, Франция и Италия е осуетен опит за подпалването на София. На 4 януари по обяд в града пръв влиза ген. Раух, а по-късно същия ден и ген. Гурко начело на войските си. Те са посрещнати тържествено от гражданството с музика и песни.

Завзети са големи военни складове с боеприпаси и продоволствие. В катедралния храм „Свети Крал“ („Света Неделя“) е отслужен благодарствен молебен за освобождението на София в присъствието на генералите Гурко и Раух.

По повод годишнината от освобождението Столичната община кани жителите и гостите на София на възстановка на историческите събития на 6 януари от 13 часа в Северния парк.

Историческата възстановка е с вход свободен.

Организатори на събитието са район „Надежда“, сдружение „Национален съюз „Единение“ и сдружение „Обединени Балкани“.

В историческите сцени ще се включат близо 60 участници от Национален съюз „Единение“, които ще потопят публиката в славните моменти от миналото под звуците на патриотична музика от времето на Възраждането.

Снимка:

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?