Как ще протече реставрацията на минералната баня в Овча купел

На 6 март т.г.емблематичната сграда на минералната баня в „Овча Купел“ се превърна в строителна площадка, за да бъде основно ремонтирана и реставрирана.  В последните 40 години сградата бе държавна собственост и тънеше в разруха, а през 2019 г. тя бе прехвърлена за стопанисване на Столичната община.

Само преди дни започна нейната реставрация, а за проекта са предиведни около 8 млн.лв. Доц. Венета Ханджийска-Янкулова, директор на РИМ-София разкри пред Радио София подробности относно състоянието на минарелната баня и процеса на възстановяване на обекта.

Възложител на изпълнението на проекта за възстановяване на банята – паметник на културата от местно значение, е Регионалният исторически музей-София (РИМ). Планираната продължителност на работа е 480 дни.

  • Изграждането на зданието продължава 13 години (с прекъсване) от 1920 до 1933 година. Сградата е едно от най-значимите технологични съоръжения от творчеството на арх. Георги Овчаров, конкретно за територията на София.
    Тя е една от най-модерните бани след освобождението по идея на министър Райко Даскалов от правителството на Александър Стамболийски. Нейното построяване е струвало 30 млн.лв. (тогавашни пари). В близост е имало и институт по курортология. Дебитът на извора е около 4,7 литра на секунда и се оползотворява изцяло през лятото от близката болница и басейните към нея.

„Банята спира да функционира в края на 80-те години. Първоначално е затворена с цел ремонт, но той така и не се осъществява. След това, поради неподдържане, сградата започва да се руши. През 2017 г. възниква пожар, който нанася сериозни щети на интериора, особено в помещенията с басейните. Допълнително, през годините от филмовата индустрия са използвали обекта като естествен декор и интериор за снимки и правят някои намеси, които не е сигурно до колко са били от позволените“.

Проектът за възстановяване ще струва близо 8 млн. лв., като 4,4 млн. лв. са осигурени от бюджета на СО. Два етажа от минералната баня в „Овча купел“ ще бъдат превърнати в център за продължаващо обучение и за върхови постижения. В една от лабораториите, които ще бъдат разположени на горните нива на банята, се предвижда да се правят изследвания, свързани с въздействието на минералната вода върху здравето на хората. Реализацията на проекта е заложена да бъде завършена до края на 2023 г, но е възможно да продължи и през следващата година.

„Обследванията показват, че конструктивно сградата е в добро състояние. Тя запазва основното си предназначение, разбира се. Ще се запазят оригиналните елементи от фасадите, колоните, фронтоните, корнизите от фасадата на сградата, сводовите тавани, подовите настилки. Изпълнител на ремонта и реставрацията е консорциум, специално създаден за проекта. Ние като възложител пряко ще наблюдаваме и следим дейността по изпълнението“, каза още доц. Ханджийска.

 

 

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?