Новинарски портал за Овча купел и района

Как ще протече реставрацията на минералната баня в Овча купел

viber_image_2023-03-16_08-15-16-815
284 прегледа. 

На 6 март т.г.емблематичната сграда на минералната баня в „Овча Купел“ се превърна в строителна площадка, за да бъде основно ремонтирана и реставрирана.  В последните 40 години сградата бе държавна собственост и тънеше в разруха, а през 2019 г. тя бе прехвърлена за стопанисване на Столичната община.

Само преди дни започна нейната реставрация, а за проекта са предиведни около 8 млн.лв. Доц. Венета Ханджийска-Янкулова, директор на РИМ-София разкри пред Радио София подробности относно състоянието на минарелната баня и процеса на възстановяване на обекта.

Възложител на изпълнението на проекта за възстановяване на банята – паметник на културата от местно значение, е Регионалният исторически музей-София (РИМ). Планираната продължителност на работа е 480 дни.

  • Изграждането на зданието продължава 13 години (с прекъсване) от 1920 до 1933 година. Сградата е едно от най-значимите технологични съоръжения от творчеството на арх. Георги Овчаров, конкретно за територията на София.
    Тя е една от най-модерните бани след освобождението по идея на министър Райко Даскалов от правителството на Александър Стамболийски. Нейното построяване е струвало 30 млн.лв. (тогавашни пари). В близост е имало и институт по курортология. Дебитът на извора е около 4,7 литра на секунда и се оползотворява изцяло през лятото от близката болница и басейните към нея.

„Банята спира да функционира в края на 80-те години. Първоначално е затворена с цел ремонт, но той така и не се осъществява. След това, поради неподдържане, сградата започва да се руши. През 2017 г. възниква пожар, който нанася сериозни щети на интериора, особено в помещенията с басейните. Допълнително, през годините от филмовата индустрия са използвали обекта като естествен декор и интериор за снимки и правят някои намеси, които не е сигурно до колко са били от позволените“.

Проектът за възстановяване ще струва близо 8 млн. лв., като 4,4 млн. лв. са осигурени от бюджета на СО. Два етажа от минералната баня в “Овча купел” ще бъдат превърнати в център за продължаващо обучение и за върхови постижения. В една от лабораториите, които ще бъдат разположени на горните нива на банята, се предвижда да се правят изследвания, свързани с въздействието на минералната вода върху здравето на хората. Реализацията на проекта е заложена да бъде завършена до края на 2023 г, но е възможно да продължи и през следващата година.

„Обследванията показват, че конструктивно сградата е в добро състояние. Тя запазва основното си предназначение, разбира се. Ще се запазят оригиналните елементи от фасадите, колоните, фронтоните, корнизите от фасадата на сградата, сводовите тавани, подовите настилки. Изпълнител на ремонта и реставрацията е консорциум, специално създаден за проекта. Ние като възложител пряко ще наблюдаваме и следим дейността по изпълнението“, каза още доц. Ханджийска.

 

 

 

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.