Най-после: Внесоха в СОС плана за парк „Кукуряк“

Най-после: Внесоха в СОС плана за парк "Кукуряк"

В Столичния общински съвет е внесен Подробен устройствен план за парк „Кукуряк“, намиращ се в район „Овча Купел“. Предвижда се той да заема площ от близо 92 дка. Това съобщи председателят на местния парламент Георги Георгиев.

„Той е очакван от гражданите и бе свършена много работа, за да се извървят всички законови процедури, за да се премине към неговото изграждане – след одобрение от общинския съвет на плана“, написа той в страницата си във Фейсбук.
Преди дни Георгиев заедно с районния кмет и общинските съветници се срещнаха с активни граждани от „Овча Купел“ по повод техните притеснения за обхвата на парка и проблемната комуникация с районната администрация. По време на срещата на жителите са предоставени всички чертежи и проекти,а също така са изясрни поставените въпроси на следваща работна среща в Направление „Архитектура и градоустройство“.

На срещата също така гражданите са запознали Георгиев и районният кмет Ангел Стефанов с неизвестен за тях факт – висящо съдебно дело по претенции на частни лица, които претендират право на собственост върху общински имот от над 6,259 дка, който не попада в парка, но е необходим за парка – с него се планира да се обезщетят собственици на пет частни имота, попадащи в парка.

„Поисках от кмета на района Ангел Стефанов и той предостави в общинския съвет всички документи относно това дело, което е водила районната администрация на  „Овча Купел“ пред Софийски градски съд със своите юристи“, съобщи Георгиев.

От получените документи става ясно, че делото е изгубено от район „Овча Купел“ на първа инстанция и с Решение №260475/15.03.2023 г. по гр. дело № 5476/2020 г. на Софийски градски съд, като съдът приема за установено по отношение на Столична община, че две физически лица са станали собственици на имота, предмет на спора чрез давностно владение, което започнало от баща им – овчар, ползвал имота още от 80-те години.
Решението е обжалвано от район „Овча Купел“ пред Софийски апелативен съд.

„По искане на гражданите, което намираме за уместно, г-жа Фандъкова пое ангажимент и Столична община ще се включи в подпомагане на районната администрация във воденето на делото пред Апелативния съд. Докато делото продължава няма причина общинският съвет да не разгледа подробния план за парка, защото това е единственият начин да бъде гарантирано реалното му изграждане, без да се чака приключване на делото. Благодаря на гражданите за това че поставиха исканията и въпросите си, срещите с тях продължават, за да можем да вземем разумно и полезно за целия район „Овча Купел“ решение, както и да помогнем на района в битката за запазване на общинския имот от над 6 дка“, допълни той.
Снимка: Фейсбук

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?