6 спирки в Овча купел ще бъдат ремонтирани

По-малко от година преди следващите местни избори Столична община ще ремонтира част от занемарените спирки на градския транспорт, съобщават от Факти.bg. По предложение на управляващите в Столичния общински съвет (СОС) от коалицията ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“ транспортната комисия прие единодушно доклад на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) да бъде възложено да ремонтира 65 от общо 2 700-те спирки в София и да монтира навеси там, където такива липсват. Според вносителите обновлението ще бъде направено на част от най-натоварените точки в града, за които в същото време са получени сигнали и предложения от граждани. По време на дискусиите обаче стана ясно, че в списъка не фигурира нито една спирка в район „Средец“, който е в центъра на София.

В хода на дебатите самите общински съветници от ГЕРБ-СДС и от ВМРО признаха, че докладът им е много закъснял и че състоянието на огромна част от спирките в София е плачевно. „Понастоящем броят на спирките в столицата е 2700, в т.ч. 1094 са с навеси, а 593 броя са собственост на ЦГМ. Следва да се отбележи, че състоянието на част от тях е незадоволително, като за издръжката им се инвестират средства, които са недостатъчни. Едновременно с това напоследък СОС прие редица решения за въвеждане на нови преки връзки и промяна на съществуващите линии на транспортното обслужване на столицата с оглед на увеличения броя на пътуванията след отпадането на въведените противоепидемични мерки. Това налага предприемането на мерки за подобряване на състоянието на съществуващите спирки“, пише в предложението, внесено от Георги Георгиев и Зафир Зарков от ГЕРБ и от Карлос Контрера от ВМРО.

Район „Овча купел“ също влиза в плановете на управляващите и ще се радва на 6 обновени спирки.

Първоначално краен срок за изпълнение на ремонтите не бе поставен, но след намесата на представителя на „Спаси София“ Борис Бонев бе взето решение това да се случи най-късно до 31 декември 2023 г. Все пак бюджетът за предвидените ремонти не бе пояснен. Вносителите на доклада отбелязаха само, че „разходите, необходими за изпълнението на предложения проект, са взети предвид с оглед предстоящите приходи и разходи на ЦГМ за следващата година“.

Докладът за обновлението на 65-те спирки е първият по темата след години наред нулева активност. През лятото на 2018 г. СОС реши да търси концесионер за част от точките, на които спира градският транспорт в София. Срокът трябваше да е 15 г. с опция за още 5 г. По 400 от спирките бе предвидено да има рекламни елементи, а по 300 – павилиони за продажба на вестници и дребни стоки. По това време известната компания „Лафка“ още не бе фалирала. От двете дейности общината очакваше да получава по 80 000 евро годишно. От бъдещите ползватели на спирките пък се очакваше до 2 години да подменят всички спирки в София. За същото общината трябва да даде над 18 млн. лв., а с концесията те ще бъдат спестени – така кметът Йорданка Фандъкова обясни защо се обявява конкурсът.

През 2020 г. обаче стана ясно, че никой не е проявил интерес към него. В резултат управляващите в София напълно изоставиха проблема със спирките на обществения превоз. В контактния център на общината и в социалните мрежи постоянно могат да се видят сигнали, че спирки са без навеси, пълнят се с вода след дъжд и сняг и че хората мръзнат и се мокрят, докато чакат автобус, трамвай или тролейбус.

Снимка: Столица.bg

 

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?