Новинарски портал за Овча купел и района

8 млн.лв ще струва реставрацията на Минералната баня в Овча купел

94b2e848622eba62db126f7c7c1622ee
206 прегледа. 

“8 млн. лв. ще струва реставрацията на автентичния облик на Минералната баня в столичния квартал “Овча Купел”, като над 4,4 млн. лв. от тях идват от бюджета на Столичната община с решение от СОС. Банята ще бъде и културен център”. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев по време на проверка относно започващата реставрация на Минералната баня в Овча купел.

“С ремонта се дава шанс сградата да бъде спасена. Първоначално сградата ще бъде разчистена от строителни отпадъци, след което ще се пристъпи към възстановяване на покривната конструкция, подмяна на сградните инсталации и възстановяване на оригиналния вид на фасадите и интериора”, заяви в “Денят започва” Венета Хаджийска, директор на Регионалния исторически музей в София.

По думите на ѝ банята ще запази функцията си, свързана с минарелната вода, като се планира изграждането на различни видове сауни, ще има и възможност за различни масажи. Очаква се проектът да бъде завършен до края на годината.

“Голяма част от жителите на квартала подкрепят ремонта. Не можем да си позволим още години разруха на сградата”, добави Ангел Стефанов, кмет на район “Овча Купел”.

Банята е едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София.

Съоръжението функционира до края на 80-те години на 20 век, след което е затворена.

През 2019 година с договор е прехвърлено безвъзмездно от държавата, чрез областния управител на област София, на Столична община правото на собственост върху двуетажната сграда на минерална баня “Овча купел” с цел нейното реновиране.

Столична община и Регионален исторически музей – София предприемат незабавно действия за опазването на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория “местно значение”.

Снимка: bntnews

Още новини от региона

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.