Eто какво ще се случи с банята в „Овча купел“

Банята в „Овча купел“ е третата сграда на знакова софийска баня, културна ценност, която ще върне своето великолепие.

След Централната минерална баня, която беше възстановена и там беше настанен Музея за история на София, след напълно реставрираната баня в Банкя, дошъл е редът на банята в „Овча купел“. Това отбеляза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителните работи там заедно със заместник-кмета инж. Ангел Джоргов и зам.-директора на Регионалния исторически музей – София инж. Борис Чилев.

Банята в „Овча купел“ не беше общинска, но след като поискахме и получихме тази сграда, започнахме работа по проекта за възстановяване, посочи още кметът.

Извършва се реставрация на сградата на минералната баня като рекреативен център с използване на минералната вода. Ще се съхрани архитектурната стойност на културната ценност, която от 30 години тънеше в разруха. На покрива дори имаше дървета, чиято коренова система стигаше до първи етаж.

Проектите за сградата бяха съгласувани с Националния институт за паметници на културата. Пролетта на тази година започнаха и дейности по възстановяване. В хода на работата се установи, че конструкцията трябва да бъде допълнително заздравена.

Предвижда се до края на тази година да бъде завършена работата по фасадата на сградата, покрива, както и подпокривните нива, където ще се разполагат лаборатории и зали по съвместен проект с 12 партньора от водещи университети и институти на БАН.

Проектът се изпълнява по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, като собственият принос на Столична общината е 4.6 млн. лева, а безвъзмездна финансова помощ 3.3 млн. лв, предава БНР.

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?