Проф. Христо Хинков: Проектът за националната болница върви по план

Проектът за Националната детска болница не е спиран. Болницата остава в Горна баня. Това заяви здравният министър проф. Христо Хинков пред БНТ вчера.

„Не се търсят нови варианти за болницата, решението да се строи в „Горна баня“ си остава – екипите са готови, работи се, отчуждават се имоти, ще заработи обществен съвет, който ще има консултативни функции, ще участват специалисти, чрез него се определят функцията и профилите на болницата. Проблемите са свързани с инфраструктурата. Транспортният достъп трябва да се подобри“, каза още министърът.

Той подчерта, че в болницата няма да има хеликоптерна площадка и посочи, че е възстановена дейността на „България Хели мед Сървиз“. Министърът бе категоричен, че в началото на 2024 г. няма да имаме спешена помощ по въздуха, тъй като страната ни ще разполага само с един хеликоптер. Хинков поясни, че системата за спешна медицинска помощ по въздуха трябва да се гради с години. Като основни проблеми той определи това, че хеликоптерите не могат да летят през нощта и това, че не са пригодени за работата на Планинската спасителна служба.

Хинков увери още, че няма да има недостиг на персонал в новото лечебно заведение. По думите му ще има възможност там да бъде преместена педиатричната клиника „Иван Митев“.

Здравният министър повдигна и темата за парамедиците. Парамедиците е дълбока реформа, която изкарва лекарите от линейките и ги вкарва там, където им е мястото – в болницата. Тепърва ще се водят разговори как ще се въведе тази система у нас. Тя е въведена частично и това създава хаос, добави Хинков.

Снимка: БГНЕС

Овча купел-инфо е платформа, чиято цел е да представя всичко, което се случва на територията на нашия квартал.

Какво ни провокира да създадем Гласът на Овча купел?